Wednesday, May 22, 2024
HomeFinanceTripura Current Affairs 2022-23 for Tripura Govt Job: National & International

Tripura Current Affairs 2022-23 for Tripura Govt Job: National & International

Tripura Current Affairs 2022-23 for Tripura Govt Job is very important to get high score in the examination. Local, National and International Issues and News have covered in this article to help the candidates for the coming Govt Jobs Interview

(Govt Regd)

Netaji Chowmuhani, Agartala (W)

Ph-7005828529

Email: schooloflearning99@gmail.com

Visit: https://www.schooloflearning99.com/

CURRENT AFFAIRS 2023 NOVEMBER

Q1. Who has been appointed as Executive Chairman of Samsung Electronics?

Answer: Jay Y Lee

Q2. World Thrift Day is celebrated every year on which day?

Answer: October 31

Q3. World Cities Day is observed every year on which day?

Answer: 31 October

Q4. The National Unity Day or Rashtriya Ekta Diwas is celebrated every year on October 31st to commemorate the birth anniversary of _______.

Answer: Sardar Vallabhbhai Patel

Q5. ______ Birth anniversary of Indian nuclear physicist Homi Jehangir Bhabha who is also known as the father of the Indian nuclear program.

Answer: 113th

Q6. Under which section of the Payment and Settlement Systems Act, 2007, has the Reserve Bank of India revoked the Certificate of Authorisation (CoA) of the Chennai-based GI Technology Private Limited over governance concerns in the company?

Answer: Section 8

Q7. Where was India’s Second National Model Vedic School inaugurated recently?

Answer: Puri

Q8. Mawmluh Cave in ___________has become the first Indian Geoheritage Site to be recognised by UNESCO.

Answer: Meghalaya

Q9. Recently, Defence minister Rajnath Singh dedicated 75 infrastructure projects worth______to the nation.

Answer: Rs.2180 crore

Q10. Recently, Saudi Arabia won the bid to host _____Asian Winter Games.

Answer: 2029

Q11. Which was recognised as India’s most sustainable

oil & gas company for the 3rd consecutive time in the 2022 edition of the S&P Dow Jones Sustainability Indices (DJSI) Corporate Sustainability Assessment (CSA) rankings?

Answer: BPCL

Q12. Recently, India defeated Australia to win its_______Sultan of Johor Cup.

Answer: 3rd

Q13. IMT TRILAT is the first joint maritime exercise among the navies of India,______ and _______navies.

Answer: Mozambique, Tanzania

Q14. Recently, India contributed __________ for UN Trust Fund for Counter-Terrorism.

Answer: $500,000

Q15. What is the theme of World Cities Day 2022?

Answer: Act Local to Go Global

Q16. First ASEAN-India Start-Up Festival has been inaugurated in which country to mark the 30th anniversary of ASEAN and India’s relationship?

Answer: Indonesia

Q17. Rajesh Ranjan has been appointed as next Ambassador of India to which country?

Answer: Ivory Coast

Q18. Which country has won FIFA U-17 Women’s WorldC Cup 2022?

Answer: Spain

Q19. Who have won the men’s doubles final of the French Open badminton 2022 in Paris?

Answer: Chirag Shetty and Satwiksairaj Rankireddy

Q20. Neel Pawan Baruah passed away at the age of 84 recently. He was what?

Answer: Artist

Q21. Lula da Silva has defeated the incumbent president of country to become a new president?

Answer: Brazil

Q22. Which state has won the SKOCH award 2022 in the women and child development category for its popular ‘Lakshmir Bhandar’ scheme?

Answer: West Bengal

Q23. According to a report released by UNHCR in October 2022, which country hosted the largest refugee population in the world?

Answer: Turkey

Q24. According to the WHO’s Global TB Report 2022, how many TB cases notified in India in 2021?

Answer: 21.4 lakh

Q25. World Vegan Day is celebrated every year on _______ to encourage people to follow the vegan lifestyle and spread awareness about veganism.

Answer: November 1

Q26. Who has won the Rajyotsava Award this year, by the Karnataka government?

Answer: K Sivan

Q27. _________ also known as the “Steel Man of India”, passed away aged 86 at Tata Main Hospital in

Jamshedpur.

Answer: Jamshed J Irani

Q28. Which state has inaugurated North India’s first hyper-scale data centre Yotta Yotta D1 built?

Answer: Uttar Pradesh

Q29. Which state government will set up Cyber Intelligence Unit in the state to curb cyber and financial crime?

Answer: Maharashtra

Q30. What is the theme of World Vegan Day 2022?

Answer: Future Normal

Q31. Which state government has decided to set up a committee for the implementation of the Uniform Civil Code in the state recently?

Answer: Gujarat

Q32. Ministry of Electronics and IT has approved the setting up of a green field electronics manufacturing cluster (EMC) in Ranjangaon of which state?

Answer: Maharashtra

Q33. Who has launched of KYC Registration Agency (KRA), which maintains KYC records of investors in an electronic form?

Answer: BSE Technologies

Q34. Who has won the Mexican Formula 1 Grand Prix 2022?

Answer: Max Verstappen

Q35. International Day to End Impunity for Crimes against Journalists (IDEI) is celebrated every year

on which day?

Answer: 2nd November

Q36. Which country has been conferred the prestigious ‘Friends of Liberation War’ honour on former US Senator Edward M Kennedy posthumously?

Answer: Bangladesh

Q37. Vigilance Awareness Week is being observed from 31st October to 6th November 2022. What is the theme of Vigilance Awareness Week 2022?

Answer: Corruption-free India for a developed Nation

Q38. A fish museum, the first of its kind in the Northeast, would soon be built in _________.

Answer: Arunachal Pradesh

Q39. International Open Access Week is celebrated worldwide to create awareness. It is celebrated globally during the ________.

Answer: Last full week of October

Q40. Which West African country assumes the rotating monthly Presidency of the United Nations Security Council?

Answer: Ghana

Q41. Which steel company has received Responsible Steel certification for three of its production facilities?

Answer: Tata Steel

Q42. Name the author of the book “Nuclearization of

Asia”.

Answer: Rene Naba

Q43. The RBI has announced its first pilot project to use central bank digital currency (CBDC) in the wholesale market for secondary trade in _____ from November 1.

Answer: Government securities

Q44. UPI transactions grow 7.7 per cent to _______ in October 2022.

Answer: 730 crore

Q45. Which state begins National Tribal Dance Festival 2022?

Answer: Chhattisgarh

TPSC| IBPS | SBI | RBI | SEBI | SIDBI | NABARD | SSC CGL | SSC CHSL | POST OFFICE | RAILWAY| AND OTHER GOVERNMENT EXAMS CALL 7005828529 CALL 7005828529

Q46. The University Grants Commission (UGC) has directed all higher education institutions to observe ‘Bharatiya Bhasha Diwas’ on which day every year?

Answer: 11 December

Q47. The ruler of Sharjah city of UAE Sheikh Sultan Al Qasimi has inaugurated which edition of the Sharjah International Book Fair?

Answer: 41st

Q48. India Water Week is celebrated from 1 November to

5 November 2022. What is the theme of India Water Week 2022?

Answer: Water Security for Sustainable Development with Equity

Q49. In India, 7 states and 2 Union Territories celebrate their Foundation Day on November 1 every year. Which state does not celebrate its foundation day on 1st November?

Answer: Rajasthan

Q50. Which state is hosting the three day Civil Air Navigation Services Organisation (CANSO) Conference 2022 from 1st to 3rd November 2022?

Answer: Goa

Q51. Which has signed a Master Risk Participation Agreement for supporting trade transactions with FirstRand Bank (FRB) to boost India-Africa trade?

Answer: EXIM Bank of India

Q52. India has pledged USD 5 million annual support to UNRWA to serve the schools, health centres and other basic services run by the organisation to support ______.

Answer: Palestinian refugees

Q53. Falcon Heavy, the world’s most-powerful active rocket was launched by which space technology companies?

Answer: SpaceX

Q54. As per the new guidelines issued by SEBI, credit rating agencies (CRAs) will have to report to SEBI their compliance with norms as ratified by their boards of directors within _____ from date of applicability.

Answer: Three months

Q55. Which insurance companies has launched a first-ofits-kind satellite index-based Farm Yield Insurance Policy?

Answer: HDFC ERGO

Q56. Who was conferred ‘Karnataka Ratna’ posthumously on 1 November 2022?

Answer: Puneeth Rajkumar

Q57. Bank of Baroda has launched BoB World Opulence, BoB World Sapphire premium debit cards for its ____.

Answer: HNI customers

Q58. The gross GST revenue collected in the month of

October 2022 was at Rs. 1,51,718 crore, the ____ highest monthly collection ever.

Answer: 2nd

Q59. Which word has been chosen as the Collins Dictionary’s word of the year?

Answer: Permacrisis

Q60. Zojila Day was commemorated on 1st November, at Zojila War Memorial near Drass. Zojila Day is observed to celebrate the gallant action by Indian troops in ‘Operation Bison’ in ________.

Answer: 1948

Q61. Prime Minister Narendra Modi has declared Mangarh Dham as national monument. It is located in which state?

Answer: Rajasthan

Q62. Who has addressed the inaugural function of Invest Karnataka, the Global Investors Meet’?

Answer: Narendra Modi

Q63. Who has been appointed as Chairman and Managing Director of Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL)?

Answer: VR Krishna Gupta

Q64. Who has been selected for the first ‘Kerala Jyothi’ award instituted by the Kerala government?

Answer: M T Vasudevan Nair

Q65. Which state will host Track Asia Cup 2022 from November 25 to 28? Answer: Kerala

Q66. Jambey Tashi passed away at the age of 48. He was _________.

Answer: Politican

Q67. India Post Payments Bank has conducted India’s first Floating Financial Literacy Camp in ____.

Answer: Srinagar

TPSC| IBPS | SBI | RBI | SEBI | SIDBI | NABARD | SSC CGL | SSC CHSL | POST OFFICE | RAILWAY| AND OTHER GOVERNMENT EXAMS CALL 7005828529 CALL 7005828529

Q68. Zaggle, a SaaS FinTech company has collaborated with ____to issue contactless credit cards on the RuPay network.

Answer: NPCI

Q69. Who is the 1st voter of Independent India, exercised his right to franchise for the 34th time for the Himachal Pradesh Assembly elections?

Answer: Shyam Saran Negi

Q70. Energy Efficiency Services Limited (EESL) has announced the appointment of ________ as its chief executive officer (CEO).

Answer: Vishal Kapoor

Q71. Adani New Industries Ltd. has constructed a wind turbine in Mundra in _______.

Answer: Gujarat

Q72. Who has hit the form and is scoring fifties in the ongoing ICC T20 World Cup.

Answer: Virat Kohli

Q73. Who has won the titles in the Open men’s in the Asian Continental Chess championship 2022?

Answer: R Praggnanandhaa

Q74. Ongoing Vigilant Storm air drills between the U.S. and _________.

Answer: South Korea

Q75. Unemployment rate surges to _______ in Oct against 6.43% in Sept: CMIE

Answer: 7.77%

Q76. Which state has launched the “CM dashboard” to access the real-time data of all departments and decisions taken on major schemes?

Answer: Haryana

Q77. Who has inaugurated the ‘Baji Rout National Football Tournament’ in Dhenkanal in Odisha?

Answer: Dharmendra Pradhan

Q78. Which country has created a world record by operating the longest passenger train recently?

Answer: Switzerland

Q79. Niva Bupa Health Insurance Company Limited

(NBHICL) has partnered with which bank to provide best-in-class health insurance solutions to the bank’s customers?

Answer: IDFC First Bank

Q80. Who has been appointed as new President of the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI)?

Answer: Subhrakant Panda

Q81. Who has been selected for the Kerala government’s prestigious ‘Ezhuthachan Puraskaram 2022’?

Answer: Sethu

Q82. Carnatic vocalist Aruna Sairam has been conferred the Chevalier de l’Ordre National du Mérite, the Knight of the Order of the Merit, by which country’s government?

Answer: France

Q83. Who has set to become the new Prime Minister of Israel in November 2022?

Answer: Benjamin Netanyahu

Q84. UN General Assembly designated ________ as World Tsunami Awareness Day.

Answer: November 5

Q85. Who was appointed as an Honorary Member in the General Division of the Order of Australia (AM) for his service to the Australia-India bilateral relationship?

Answer: Amit Dasgupta

Q86. The Unique Identification Authority of India

(UIDAI) has launched a new AI/ML-based chatbot for better resident experience. What is the name of the chatbot?

Answer: Aadhaar Mitra

Q87. Who has unveiled the booklet ‘Agenda for Members of Panchayati Raj Institutions for Rural Development?

Answer: Giriraj Singh

Q88. Who has been appointed as Independent Director of Reliance Industries Limited (RIL)?

Answer: KV Kamath

Q89. The Indian men’s team has won its first gold medal by defeating which country in the Asian Squash Team Championships?

Answer: Kuwait

Q90. International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict is observed every year on which day?

Answer: November 6th

TPSC| IBPS | SBI | RBI | SEBI | SIDBI | NABARD | SSC CGL | SSC CHSL | POST OFFICE | RAILWAY| AND OTHER GOVERNMENT EXAMS CALL 7005828529

Q91. National Cancer Awareness Day is observed every year on which day?

Answer: 7th November

Q92. Haryana State Government’s Forest Department has joined with which organization to launch the “Trees Outside Forests in India (TOFI)” program in the state?

Answer: USAID

Q93. Recently, Kishor K Basa has been appointed as the chairman of which organisation?

Answer: National Monuments Authority

Q94. What is the theme of World Travel Market (WTM) for the year 2022?

Answer: The Future of Travel Starts Now

Q95. Name the Independent India’s first voter, who passed away recently.

Answer: Shyam Saran Negi

Q96. Who will be the chief guest for the 17th Pravasi Bharatiya Divas Convention, which will held in

2023?

Answer: President of Guyana

Q97. In Q4 of FY22, the Gross NPA of the State Bank of

India stood at what percentage?

Answer: 3.5%

Q98. Where is the city of Mahakal will soon boast the world’s first Vedic clock which will be synced with the position of the Sun?

Answer: Ujjain

Q99. Who was elected as the new president of the International Hockey Federation (FIH)?

Answer: Mohammad Tayyab Ikram

Q100. The Rising Sun Water Fest-2022 culminated, with a grand closing ceremony at Umiam Lake, ________.

Answer: Meghalaya

Q101. UP government aims to make one of India’s largest pilgrimage centres, Mathura-Vrindavan a “net zero carbon emission” tourist destination by which year?

Answer: 2041

Q102. As per the data of Vortexa (Energy Cargo Tracker), which country has becomes the top oil supplier of India in October 2022?

Answer: Russia

Q103. Who has been appointed as part-time Non OfficialDirector as well as Non-Executive Chairman of Punjab National Bank for a term of three years?

Answer: K G Ananthakrishnan

Q104. Who has become the first Indian and second player to score 1,000 T20 International runs in a calendar year?

Answer: Suryakumar Yadav

Q105. Infant Protection Day is observed annually on which day?

Answer: 7 November

Q106. Who was awarded the 2022 Uttarakhand Gaurav Samman, one of the two highest civilian awards of the state awarded to a person for their extraordinary contribution to any field of human endeavour?

Answer: Ajit Doval

Q107. The Pushkar Fair, is an annual festival organized in which state of India?

Answer: Rajasthan

Q108. According to Forbes’ World’s Best Employers rankings 2022 released in November 2022, which company was ranked first as world’s best employer?

Answer: Samsung

Q109. Every year on ________, World Radiography Day is observed to honour the discovery of X-radiation, also known as X-rays.

Answer: November 8

Q110. What is the theme of International Day of Radiology

2022?

Answer: Radiographers at the Forefront of Patient

Safety

Q111. Who has been named as the ICC men’s Player of the Month for October?

Answer: Virat Kohli

Q112. Who has been selected as ICC Women’s Player of the Month, thanks to her sensational form in the Women’s Asia Cup?

Answer: Nida Dar

Q113. A total of 15 films will compete for the coveted Golden Peacock at the 53rd edition of the International Film Festival of India (IFFI) in ______.

Answer: Goa

Q114. Who was elected as deputy chair of the Global System for Mobile communications Association (GSMA)?

Answer: Gopal Vittal

Q115. According to Forbes’ World’s Finest Employers rankings 2022, _______________ is India’s best employer and the 20th best company to work for globally.

Answer: Reliance Industries

Q116. Pramod Bhagat and Manisha Ramadass won gold medals in singles at the BWF Para-Badminton World Championships 2022. BWF Para-Badminton World Championships 2022 held in which city?

Answer: Tokyo

Q117. LIC has increased its shareholding in Voltas by buying an additional 2 per cent stake by acquiring shares worth _____________ through open market transactions.

Answer: Rs. 635 crore

Q118. Which banks has partnered with the Business Association of Nagas (BAN) to help 1000 entrepreneurs with financing in the state of Nagaland?

Answer: State Bank of India

Q119. The Bureau of Energy Efficiency (BEE) has partnered with _______to promote energy efficiency financing for MSMEs in November 2022.

Answer: SIDBI

Q120. __________ is observed as the International Week of Science and Peace every year around the globe.

Answer: November 9 to November 14

Q121. National Legal Services Day is marked every year on 9th November to celebrate the commencement of the Legal Services Authorities Act, ________.

Answer: 1987

Q122. Shivnarine Chanderpaul, Charlotte Edwards, Abdul Qadir inducted into _______

Answer: ICC Hall of Fame

Q123. Name the author of the book “Winning the Inner Battle Bringing the best version of you to cricket”.

Answer: Shane Watson

Q124. Uttarakhand Foundation Day is observed on November 9 every year. Also known as Uttrakhand Divas, it is celebrated to mark the establishment of the _____ state of India.

Answer: 27th

Q125. Which company has appointed Bjorn Gulden, as its new chief executive, and he will take over the German sportswear brand in January as the company?

Answer: Adidas

Q126. What is the theme of India’s G20 presidency 2023?

Answer: Vasudhaiva Kutumbakam: One Earth, One

Family, One Future

Q127. An American technology giant, ______ has launched a platform that displays flood forecasts, namely ‘FloodHub’.

Answer: Google

Q128. Name the author of the book “E. K. Janaki Ammal: Life and Scientific Contributions”.

Answer: Nirmala James

Q129. Which film will open the 53rd International Film Festival of India (IFFI)?

Answer: Alma and Oskar

Q130. Which state becomes 1st State to Introduce Uniform Gold Price Based on Bank Rate?

Answer: Kerala

Q131. Who has launched the logo of Purple Fest at a function held in Manohar Parrikar Memorial Hall of Sanjay Centre for Education, Porvorim?

Answer: Pramod Sawant

Q132. Justice Dhananjaya Yeshwant (DY) Chandrachud took oath as the _______ Chief Justice of India (CJI).

Answer: 50th

Q133. Who has been selected for the International Kannada Rathna award?

Answer: YKC Wadiyar

Q134. World Science Day for Peace and Development is observed every year on which day?

Answer: 10 November

Q135. What is the theme of World Science Day for Peace and Development 2022?

Answer: Basic Sciences for Sustainable

Development

Q136. According to the Forbes 2022 Asia’s Power Businesswomen list, honoring 20 outstanding women in business across the Asia-Pacific region. Who was named from India?

Answer: Soma Mondal

Q137. India’s first private sector rocket Vikram-S, was developed by which space technology companies?

Answer: Skyroot Aerospace

Q138. India joined the Mangrove Alliance for Climate

(MAC) at the COP 27, which is the largest contiguous mangrove forest in the world?

Answer: Sundarbans Reserve Forest

Q139. According to Morgan Stanley, India will become third-largest economy by _______.

Answer: 2027

Q140. According to QS Asia University Rankings 2023, which is the best educational education in Southern

Asia?

Answer: IIT Bombay

Q141. Who received Kuldip Nayar Patrakarita Samman Award for 2022?

Answer: Arfa Khanum Sherwani

Q142. Who has received the prestigious Bailey K. Ashford Medal for 2022?

Answer: Dr. Subhash Babu

Q143. 42nd International Congress of the Indian National

Cartographic Association inaugurated in ________.

Answer: Dehradun

Q144. Chief Election Commissioner Rajiv Kumar said that

India has _________ voters above the age of 100.

Answer: 2.49 lakh

Q145. Indian-American woman ______ has became the first immigrant to hold the office of Lieutenant Governor in Maryland.

Answer: Aruna Miller

Q146. Atal Innovation Mission (AIM) of NITI Aayog has launched the Women-centric challenges under the 2nd edition of the Atal New India Challenge (ANIC). Atal Innovation Mission was launched in which year?

Answer: 2016

Q147. India will host the women’s world boxing championships in 2023 in which city?

Answer: New Delhi

Q148. Who has won the men’s singles Paris Master’s 2022 title?

Answer: Holger Rune

Q149. World Usability Day is observed annually on which day?

Answer: Second Thursday of November

Q150. The National Education Day is observed annually on

_______ in India.

Answer: November 11

Q151. What is the theme of National Education Day 2022?

Answer: Changing Course, Transforming Education

Q152. Who has scripted history as he became the first batter in history to reach 4000 runs in T20 Internationals?

Answer: Virat Kohli

Q153. What is the theme of World Usability Day 2022?

Answer: Our Health

Q154. All India Rubber Industries Association (AIRIA) has announced that it has elected ______ as its president.

Answer: Ramesh Kejriwal

Q155. Which team won the Syed Mushtaq Ali T20 Trophy title at Eden Gardens, Kolkata?

Answer: Mumbai

Q156. Who has been awarded 31st Bihari Puraskar 2021 for her 2018 novel ‘Hum Yahan The’?

Answer: Madhu Kankariya

Q157. Who has been awarded 32nd Bihari Puraskar 2022 for his 2015 literary criticism book ‘Pachrang Chola

Pahar Sakhi Ri’?

Answer: Dr Madhav Hada

Q158. Name the Father of modern election science, who passed away recently.

Answer: Sir David Butler

Q159. Which state has observed 10th November 2022 as ‘Millet Day’ in the state?

Answer: Odisha

Q160. Which has agreed to provide USD 4.5 billion loan for Bangladesh to combat economic crisis?

Answer: IMF

TPSC| IBPS | SBI | RBI | SEBI | SIDBI | NABARD | SSC CGL | SSC CHSL | POST OFFICE | RAILWAY| AND OTHER GOVERNMENT EXAMS CALL 7005828529

Q161. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has announced Odisha will be made slum-free by which year?

Answer: 2023

Q162. Which company has signed an MoU with Japan Bank for International Cooperation (JBIC) to promote and enhance Japanese investments in India?

Answer: National Investment and Infrastructure

Fund Limited Q163. Who has been appointed as the ‘Friendship Ambassador’ by Switzerland Tourism?

Answer: Neeraj Chopra

Q164. BSNL has received the central government’s approval for its Rs 26,281 crore deal with which company to launch 4G services in India?

Answer: Tata Consultancy Services

Q165. Who recently launched Fit India School Week Mascots Toofan & Toofani?

Answer: PV Sindhu

Q166. The Indian Railways has set a target of 100 % electrification of its network by _________.

Answer: December 2023

Q167. Public Service Broadcasting Day is being celebrated on 12th November every year to commemorate the only visit of ________.

Answer: Mahatma Gandhi

Q168. World Pneumonia Day is a global event observed every year on _______ to spread awareness and educate people to combat Pneumonia disease.

Answer: 12 November

Q169. Which state has received ‘India Agribusiness Awards 2022’ in the best state category for their contribution in the areas of agriculture?

Answer: Haryana

Q170. What is the theme of World Pneumonia Day 2022?

Answer: Pneumonia Affects Everyone

Q171. Which country has signed 4 MoUs with India in areas of culture, wildlife, and health recently?

Answer: Cambodia

Q172. Prime Minister Narendra Modi has unveiled a 108- feet tall bronze statue of Sri Nadaprabhu

Kempegowda in which city?

Answer: Bengaluru

Q173. Who has been re-elected as Chairman of the International Cricket Council (ICC)?

Answer: Greg Barclay

Q174. Who has been awarded the prestigious Order of

Merit by Britain’s King Charles III in recognition of his distinguished service to science?

Answer: Venki Ramakrishnan

Q175. England won the T20 World Cup 2022 trophy by defeating _________ by 5 wickets at the Melbourne Cricket Ground (MCG) Australia.

Answer: Pakistan

Q176. World Kindness Day is celebrated every year on which day?

Answer: 13 November

Q177. Padma Shri Awardee Shri RL Kashyap passed away recently. He was what?

Answer: Mathematician

Q178. India celebrates Children’s Day on November 14 to commemorate the birth anniversary of the first Prime Minister of India Pandit Jawaharlal Nehru.

This year marks the ____ birth anniversary.

Answer: 133rd

Q179. World Diabetes Day is observed on ________ every year to bring the attention of the people to health threats posed by diabetes.

Answer: November 14

Q180. What is the theme of World Diabetes Day 2022?

Answer: Access to Diabetes Care

Q181. Union Bank of India marked its 104th foundation day on 11 November 2022. Union Bank of India is the _____ largest public sector bank in India.

Answer: Fifth

Q182. What is the theme for World Kindness Day 2022?

Answer: Be kind whenever possible

Q183. Which tourism state has bagged the prestigious Responsible Tourism Global award at the World

Travel Mart held in London?

Answer: Kerala Tourism

Q184. Who has been elected as the head of ICC’s all powerful Finance and Commercial Affairs (F&CA) committee?

Answer: Jay Shah

Q185. Who has named the T20WC Men’s Player of the Tournament?

Answer: Sam Curran

TPSC| IBPS | SBI | RBI | SEBI | SIDBI | NABARD | SSC CGL | SSC CHSL | POST OFFICE | RAILWAY| AND OTHER GOVERNMENT EXAMS CALL 7005828529 CALL 7005828529

Q186. Reliance Industries will build India’s maiden multimodal logistics park (MMLP) in which city?

Answer: Chennai

Q187. The Association of Southeast Asian Nations

(ASEAN) has agreed ‘in principle’ to admit which country as the group’s 11th member?

Answer: East Timor

Q188. Which country will host the U-19 Men’s T-20 World Cup 2024?

Answer: Sri Lanka

Q189. United Nation’s Day of Eight Billion is celebrated on which day?

Answer: 15 November 2022

Q190. What is the theme of 41st edition of India International Trade Fair (IITF) that is taking place in Delhi?

Answer: Vocal For Local, Local to Global

Q191. Which telecom brand of India has topped the

‘India’s Most Desired Brands 2022’?

Answer: Reliance Jio

Q192. Natasa Pirk Musser was elected the first female President of which country on 13 November 2022?

Answer: Slovenia

Q193. Who is set to receive Dhyan Chand Khel Ratna Award in 2022?

Answer: Sharath Kamal Achanta

Q194. Satyajit Ray Lifetime Achievement award will be given to _________.

Answer: Carlos Saura

Q195. Who has been named as captain of most valuable team of the T20 World Cup 2022?

Answer: Jos Buttler

Q196. November 15 is celebrated as Janjatiya Gaurav Diwas or Tribal Pride Day to honour tribal freedom fighter, ________.

Answer: Birsa Munda

Q197. Who was appointed the Chief Executive Officer of public broadcaster Prasar Bharati?

Answer: Gaurav Dwivedi

Q198. Name that person, who lived for 18 years in Charles de Gaulle Airport in Paris, passed away recently.

Answer: Mehran Karimi Nasseri

Q199. Which university won Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Trophy 2022?

Answer: Guru Nanak Dev University

Q200. Wholesale price-based inflation eased in October to

_________ year-on-year, compared to 10.70 per cent in September.

Answer: 8.39 per cent

Q201. Which group has launched a plan named ‘Globa

Shield’ at the 27th UN Climate Change Conference?

Answer: G7

Q202. How many sportspersons were elected as members of the Indian Olympic Association (IOA) Athletes Commission?

Answer: 10

Q203. International Day for Tolerance is observed on ________ every year with an aim to build tolerance among diverse cultures.

Answer: November 16

Q204. National Press Day is observed on ______ every year to acknowledge and honour the Press Council of India (PCI).

Answer: November 16

Q205. Who has bagged the Champion of Champions Award, sweeping the 16th PRCI Global Communication Conclave 2022?

Answer: NMDC

Q206. Navi Technologies Ltd has appointed, which cricketer as its brand ambassador?

Answer: Mahendra Singh Dhoni

Q207. Bharat Electronics Ltd (BEL) signed a

Memorandum of Understanding (MoU) with which agencies for jointly developing the Indigenous

Communication-based Train Control System?

Answer: Delhi Metro Rail Corporation Ltd

Q208. Which is the ‘Spotlight’ country in the IFFI 53 film festival held in Goa?

Answer: France

Q209. What is the objective of “In our LiFEtime” Campaign launched by India at COP 27?

Answer: To encourage the youth to follow sustainable lifestyle.

Q210. WhatsApp India head ________ and Meta India’s director of public policy Rajiv Aggarwal have left the company.

Answer: Abhijit Bose

TPSC| IBPS | SBI | RBI | SEBI | SIDBI | NABARD | SSC CGL | SSC CHSL | POST OFFICE | RAILWAY| AND OTHER GOVERNMENT EXAMS CALL 7005828529 CALL 7005828529

Q211. Which state government has signed an agreement with the Indian Council of Cultural Relations (ICCR) to help artists from the state, handicrafts & several other ethnic arts expected to get international exposure?

Answer: Bihar

Q212. In India, National Newborn Week is celebrated every year from _________.

Answer: 15 to 21 November

Q213. What is the theme of National Newborn Week

2022?

Answer: Safety, Quality and Nurturing Care – Every

Newborn’s Birth Right

Q214. Which company becomes the first company in history to lose $1 trillion market capitalisation?

Answer: Amazon

Q215. The Reserve Bank of India (RBI) has announced that the government has nominated _________ to its director on central board.

Answer: Vivek Joshi

Q216. World Philosophy Day is commemorated on the third Thursday of November every year. This year it will fall on _______.

Answer: November 17

Q217. What is the rank of India in Climate Change Performance Index (CCPI) 2023?

Answer: 8th

Q218. As per the United Nations ‘World Population

Prospects 2022’ report, which year India is expected to have a population of 1.668 billion while

China’s population will decline to 1.317 billion?

Answer: 2023

Q219. Who has won the Brazilian Formula One Grand Prix (GP) 2022?

Answer: George Russell

Q220. On the third Wednesday in November World COPD

Day is observed. This year World COPD Day is observed on _______.

Answer: November 16

Q221. The Artemis 1 mission belongs to which space agency?

Answer: NASA

Q222. Which country is the second largest producer of steel in the world?

Answer: India

Q223. The Reserve Bank of India (RBI) has roped in five banks to work on the retail pilot of its CBDC. The

CBDC stand for ____

Answer: Central bank digital currency

Q224. Which cities have emerged as the top three data centre markets in the Asia-Pacific region?

Answer: All the above

Q225. Each year, on __________, National Epilepsy Day is marked in India to raise awareness of the condition.

Answer: November 17

Q226. The ‘Moscow format’ mainly deals with the affairs of which country?

Answer: Afghanistan

Q227. Who is appointed as the director of public policy for Meta India?

Answer: Shivnath Thukral

Q228. Who has been appointed as a full time member of NITI Aayog?

Answer: Arvind Virmani

Q229. _________ was unveiled as the mascot for the 2024 Paris Olympics.

Answer: Phrygian cap

Q230. What is the theme of 2022 World Philosophy Day?

Answer: The Human of the Future

Q231. Which has launched the 4th phase of the Digital Shakti Campaign?

Answer: National Commission for Women

Q232. Who has inaugurated the silver jubilee edition of the Bengaluru Tech Summit (BTS 22)?

Answer: Narendra Modi

TPSC| IBPS | SBI | RBI | SEBI | SIDBI | NABARD | SSC CGL | SSC CHSL | POST OFFICE | RAILWAY| AND OTHER GOVERNMENT EXAMS CALL 7005828529

Q233. Union Jal Shakti Minister Gajendra Singh

Shekhawat has inaugurated the GeoSmart India

2022 Summit in which city?

Answer: Hyderabad

Q234. Which has signed an MoU with the Reserve Bank of

India (RBI) for collaboration in the field of regulation and supervision of regulated entities in their respective jurisdictions?

Answer: International Financial Services Centres

Authority

Q235. Who has become the first player from India to get elected in the Athletes’ Commission of the International Table Tennis Federation (ITTF)?

Answer: Sharath Kamal

Q236. 5th Naturopathy Day is observed on which day?

Answer: 18 November

Q237. World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) runs from _______ every year.

Answer: 18 to 24 November

Q238. Recently, the Uttarakhand Government decided to shift the Uttarakhand High Court from Nainital to which places?

Answer: Haldwani

Q239. From December 1, 2022, all the GST antiprofiteering complaints would be dealt with by ______.

Answer: Competition Commission of India

Q240. Indian Army is celebrating the _____ Corps of

Engineers Day on 18th November.

Answer: 242nd

Q241. Who has appointed as the new Governor of West Bengal by President Droupadi Murmu?

Answer: Dr CV Ananda Bose

Q242. Who is the CEO of Jaguar Land Rover who rendered his resignation in November 2022?

Answer: Thierry Bollore

Q243. What is the theme of World Antimicrobial Awareness Week 2022?

Answer: Preventing Antimicrobial Resistance Together

Q244. What is the theme of 5th Naturopathy day 2022?

Answer: Naturopathy: an Integrative medicine

Q245. _______ as the World Day for the Prevention of and Healing from Child Sexual Exploitation, Abuse, and Violence.

Answer: November 18

Q246. Which state government has launched a new portal, ‘Amar Sarkar?

Answer: Tripura

Q247. Which state has become the first state in the country to bring out an Elephant Death Audit Framework?

Answer: Tamil Nadu

Q248. Cambridge Dictionary has declared which word as the Word of the Year 2022?

Answer: Homer

Q249. Bandaru Wilsonbabu has been appointed as the next Ambassador of India to which country?

Answer: Comoros

Q250. Which has won the Gold award in the 47th International Convention on Quality Control Circle (ICQCC-2022)?

Answer: NTPC

Q251. Which INS has participated in the Combined Maritime Forces-led Operation “Sea Sword 2” in the Northwest Arabian Sea?

Answer: INS Trikand

Q252. The first-ever private rocket of India is designed by

_____.

Answer: Skyroot Aerospace

Q253. Who is invited as International Observer for forthcoming Elections in Nepal?

Answer: Rajiv Kumar

Q254. The National Museum in Delhi signed an MoU with Kolding Museum of Denmark to open an exhibition that focuses on the _____.

Answer: Silver treasures

Q255. The United Nations observes World Toilet Day on November 19 annually. The 2022 World Toilet Day theme is?

Answer: Making the Invisible Visible

Q256. Who has represented India at the inauguration of the FIFA World Cup 2022 in Qatar?

Answer: Jagdeep Dhankhar

Q257. What is the rank of India in the Network Readiness Index 2022?

Answer: 61st

Q258. Who has been appointed as Election Commissioner of India recently?

Answer: Arun Goel

TPSC| IBPS | SBI | RBI | SEBI | SIDBI | NABARD | SSC CGL | SSC CHSL | POST OFFICE | RAILWAY| AND OTHER GOVERNMENT EXAMS CALL 7005828529

Q259. Who is the author of a new book titled ‘The World: A Family History’?

Answer: Simon Sebag

Q260. World Children’s Day is observed every year on which day?

Answer: 20 November

Q261. Which book has won 2022 JCB Prize for Literature?

Answer: The Paradise of Food

Q262. World Television Day is observed on _______, every year. It is a day that recognizes the value and impact of television in our lives.

Answer: 21 November

Q263. What is the name of official mascot of the Qatar World Cup 2022?

Answer: La’eeb

Q264. Who was conferred the Gandhi Mandela Award 2022 by Himachal Pradesh governor Rajendra Vishwanath Arlekar?

Answer: Dalai Lama

Q265. Daljeet Kaur passed away recently at age of 69. She was _______.

Answer: Actor

Q266. Who won the season ending F1 Abu Dhabi race in

Abu Dhabi, United Arab Emirates?

Answer: Max Verstappen

Q267. 53rd International Film Festival of India (IFFI), Telugu superstar __________ was honoured with the Indian Film Personality of the Year 2022 award.

Answer: Chiranjeevi

Q268. What is the theme of International children’s day 2022?

Answer: Inclusion, for every child

Q269. What is the name of the football to be used during the world cup 2022?

Answer: Al Rihla

Q270. What is the theme of SCO summit 2023?

Answer: For a SECURE SCO

Q271. Who has received the prestigious ‘Sumitra Charat Ram Award’ in recognition of her contribution in the field of Indian classical music and dance recently?

Answer: Uma Sharma

Q272. World Heritage Week is being observed from ____ to_________.

Answer: 19 – 25 November

Q273. World Fisheries Day is observed every year on_________.

Answer: November 21

Q274. The recently released book, ‘Nalanada – Until we meet again’ was authored by whom?

Answer: Gautaaam Borah

Q275. Who was honoured with Jaipur Foot USA’s first Global Humanitarian Award in November 2022 at a ceremony held at the Consulate General of India in New York?

Answer: Danish Manzoor Bhat

Q276. The UNESCO-Madanjeet Singh Prize has been given to Franca Ma-ih Sulem Yong from Cameroon for:

Answer: Promotion of Tolerance and Non-Violence

Q277. The 13th edition of bilateral exercise between the Indian and the Royal _____ navies, Naseem Al Bahr 2022.

Answer: Oman

Q278. Who has been elected as a member of the International Committee for Weights and Measures (CIPM)?

Answer: Venu Gopal Achanta

Q279. Google is paying tribute to American geologist and oceanographic cartographer, _______, who helped prove the theories of continental drift.

Answer: Marie Tharp

Q280. In November 2022, India took over the chairmanship of Global Partnership on Artificial Intelligence (GPAI) from which country?

Answer: France

Q281. According to Handbook of Statistics on Indian Statistics released by RBI in November 2022, Karnataka has highest installed grid-interactive renewable power capacity in India, it has total installed capacity of ____________.

Answer: 15,463 megawatts

Q282. Which Banks recently launched the 7th edition of knowledge summit ‘Evolve’ for MSMEs?

Answer: Axis bank

Q283. CRISIL has revised its forecast for India’s real gross domestic product (GDP) growth to 7 per cent for the current fiscal (2022-23) from _________ estimated.

Answer: 7.3 per cent

TPSC| IBPS | SBI | RBI | SEBI | SIDBI | NABARD | SSC CGL | SSC CHSL | POST OFFICE | RAILWAY| AND OTHER GOVERNMENT EXAMS CALL 7005828529

Q284. India and ___________ sign agreement for cooperation in high-performance computing.

Answer: European Union

Q285. South Western Command of the Indian Army conducted Integrated Fire Power Exercise, “SHATRUNASH’’ at MFFR in Thar desert of ________.

Answer: Rajasthan

Q286. The 21st World Congress of Accountants 2022 was hosted by The Institute of Chartered Accountants of India in Mumbai in Hybrid mode in November 2022. The theme for the WCOA 2022 is _____.

Answer: Building Trust Enabling Sustainability

Q287. In November 2022, Novak Djokovic won the ATP Finals title in Turin, Italy, This is Djokovic’s _____________ ATP Title.

Answer: 6th

Q288. ________ has won the national award from Pension Fund regulatory and Development Authority (PFRDA) for significant enrolment under Atal Pension Yojana (APY) in November 2022.

Answer: Karnataka Vikas Grameena Bank

Q289. In November 2022, The Reserve Bank of India (RBI) allowed HDFC Bank Ltd and Canara Bank Ltd to open a special “vostro account” for trade in Rupees with which country?

Answer: Russia

Q290. The National Payments Corporation of India (NPCI) in November 2022 had proposed a ______________ volume cap for third-party app providers (TPAP) in a bid to avoid concentration risk.

Answer: 30%

Q291. Where was the Indian Air Force’s Air Fest 2022 organized?

Answer: Nagpur

Q292. Which state has inaugurated the UNESCO-IndiaAfrica Hackathon 2022 at the Gautam Buddha University?

Answer: Uttar Pradesh

Q293. Which formula one racing driver announced his retirement recently?

Answer: Sebastian Vettel

Q294. Who has inaugurated ’53 Hours Challenge’ for ’75 Creative Minds Tomorrow’?

Answer: Anurag Singh Thakur

Q295. The Anamalai Tiger Reserve (ATR) has launched ‘jumbo trails’, a programme aimed to educate visitors to the tiger reserve about elephants, the flora, and fauna. Where is Anamalai Tiger Reserve is situated?

Answer: Tamil Nadu

Q296. Brampton city in Canada got its first turbaned Sikh deputy mayor with the appointment of _____.

Answer: Harkirat Singh

Q297. How many gold medals won by India at 15th Asian Airgun Championships in South Korea?

Answer: 25

Q298. Who has inaugurated SARAS AAJEEVIKA MELA 2022 at India International Trade Fair in New Delhi?

Answer: Giriraj Singh

Q299. Which bank has launched face authentication-based savings bank account opening for customers recently?

Answer: Airtel Payments Bank

Q300. OECD cuts India growth rate forecast to _______ in 2022 and warns of slow world economic growth.

Answer: 6.6 %

Q301. The Free Trade Agreement (FTA) between India and which country has been approved for textiles, leather, furniture, jewellery, and machinery recently?

Answer: Australia

Q302. Who has been appointed as brand ambassador of the Men’s grooming brand UrbanGabru?

Answer: Suryakumar Yadav

TPSC| IBPS | SBI | RBI | SEBI | SIDBI | NABARD | SSC CGL | SSC CHSL | POST OFFICE | RAILWAY| AND OTHER GOVERNMENT EXAMS CALL 7005828529

Q303. Who has been appointed as the Chief Executive Officer of the Khadi & Village Industries Commission (KVIC)?

Answer: Vinit Kumar

Q304. Which company has been awarded “Partner of the Year 2022” by Procter & Gamble (P&G) in

Cincinnati, USA, for their contribution in transforming their business processes?

Answer: Matrix Business Services India Ltd

Q305. Who has been honored with Economic Times Inspiring Leaders Award 2022 in Delhi?

Answer: AP Shreethar

Q306. Which company has been named a recipient of the Salesforce Partner Innovation Award in the “Communications” category?

Answer: Prodapt

Q307. Who has been conferred with Dr. Abdul Kalam Seva Puraskar?

Answer: Ravi Kumar Sagar

Q308. Who has become the first Indian woman to win bronze medal at IITF-ATTU Asian Cup tournament in Bangkok, Thailand?

Answer: Manika Batra

Q309. Who has been appointed as the chairman of All India Council for Technical Education (AICTE)?

Answer: T G Sitharam

Q310. Who was named as one of the five recipients of the U.N.’s highest environmental award ‘Champions of the Earth’ in November 2022?

Answer: Purnima Devi Barman

Q311. The fourth edition of the Indo-Pacific Regional Dialogue (IPRD) 2022 was held at Delhi in

November 2022, The theme of IPRD-2022 is __________.

Answer: Operationalising the Indo-Pacific Oceans Initiative

Q312. The Indian Space Research Organisation will launch which earth observation satellites through the PSLV-54 mission in November 2022?

Answer: EOS- 06

Q313. The martyrdom day of Guru Tegh Bahadur is celebrated every year on November 24. Guru Tegh Bahadur was the _____ Sikh Guru and second Sikh martyr.

Answer: 9th

Q314. Which bank continues to lead debit card market for October 2022?

Answer: SBI

Q315. Which city becomes the first city in South Asia to top CDP’s climate action list?

Answer: Mumbai

Q316. Who has been awarded Lifetime Achievement Award 2022 by FICCI?

Answer: Rajendra Pawar

Q317. Indian army is participating in a bilateral joint training Exercise GARUDA SHAKTI with which country’s forces?

Answer: Indonesia

Q318. According to the data revealed by 1 Lattice (previously PNG), which banks dominated the credit cards market in October 2022, with a 21% share?

Answer: HDFC Bank

Q319. Who has been nominated as the CEO-designate of Deloitte India?

Answer: Romal Shetty

Q320. Which has signed the world’s ‘longest’ gas supply deal with China in November 2022?

Answer: Qatar

Q321. Who cricketer achieved the world record for the highest ever individual score in List A cricket by scoring a 141-ball 277 against Arunachal Pradesh in Vijay Hazare Trophy?

Answer: Narayanan Jagadeesan

Q322. The International Day for the Elimination of Violence against Women is observed on _______, every year.

Answer: November 25

Q323. What is the theme of International Day for the Elimination of Violence Against Women 2022?

Answer: UNITE! Activism to End Violence against Women and Girls

Q324. In Nepal, Prime Minister ________ has elected for the consecutive 7th time from the home district of Dadeldhura.

Answer: Sher Bahadur Deuba

Q325. Prasar Bharati celebrated the silver jubilee or 25 years of its establishment on _________, 2022.

Answer: 23 November

TPSC| IBPS | SBI | RBI | SEBI | SIDBI | NABARD | SSC CGL | SSC CHSL | POST OFFICE | RAILWAY| AND OTHER GOVERNMENT EXAMS CALL 7005828529

Q326. The European Space Agency has named the first ever “parastronaut” in a major step towards allowing people with physical disabilities to work and live in space. What is the name of parastronaut?

Answer: John McFall

Q327. Who has been named as new army chief of Pakistan Army?

Answer: Lt General Asim Munir

Q328. E- commerce major Flipkart has partnered with which banks to launch Super Elite Credit Card in November 2022?

Answer: Axis Bank

Q329. Which bank has opened it’s first mid-corporate Branch in Kerala at Kochi?

Answer: Bank of Baroda

Q330. Tata Consumer to acquire packaged water giant Bisleri for about _________.

Answer: Rs 7,000 crore

Q331. Arittapatti village has been declared as the first Biodiversity Site of which state?

Answer: Tamil Nadu

Q332. The Indian government has invited which country’s President as the chief guest for the Republic day parade 2023?

Answer: Egypt

Q333. Who has been appointed as Nikshay Mitra ambassador?

Answer: Deepa Malik

Q334. Who has become the first male player to score in 5 World Cups?

Answer: Cristiano Ronaldo

Q335. Vikram Gokhale passed away recently at the age of 77. He was what?

Answer: Actor

Q336. With whom did BSE sign an agreement to ensure that the BSE is empowered with the highest possible level of cybersecurity?

Answer: TAC Security

Q337. At the 16th Film Bazaar which concluded at International Film Festival of India (IFFI) in Goa, which Bangladesh film won Prasad DI award?

Answer: Agantuk

Q338. The National Cadet Corps (NCC) celebrated its ______ anniversary of its Raising Day on November 27th 2022.

Answer: 74th

Q339. Which bank became the first to launch two new products-Loan Against Deposits (LAD) and Dollar Bonds-for NRI customers at its branch in GIFT City in Gujarat?

Answer: ICICI Bank

Q340. Which film won the 53-Hour Challenge for ’75 Creative Minds of Tomorrow’ at International Film Festival of India (IFFI) in Goa?

Answer: Dear Diary

Q341. When did the Government of India decide to establish November 26 as Constitution Day?

Answer: 2015

Q342. India won the International Electrotechnical Commission (IEC) Vice Presidency and Strategic Management Board (SMB) Chair for the 2023-25 term. Who will be the IEC Vice President representing India?

Answer: Vimal Mahendru

Q343. National Milk Day is celebrated on ________ every year to signify the importance and benefits of milk.

Answer: 26th November

Q344. Which won the Gold Award under the category “Excellence in Government Process Re-engineering for Digital Transformation” of the National Awards for e-Governance?

Answer: e-Panchayat Mission Mode Project

Q345. Which banks has partnered with National EGovernance Services Limited for the issuance of an Electronic Bank Guarantee?

Answer: Canara Bank

Q346. Which state government has launched AMLAN (Anemia Mukta Lakhya Abhiyan) programme recently?

Answer: Odisha

Q347. Which city will host the first G20 Sherpa Meeting in India from 4 to 7 December?

Answer: Udaipur

Q348. Who has been appointed to the Thuringia state Christian Democratic Union (CDU) party presidium in Germany?

Answer: Gurdeep Singh Randhawa

Q349. Who has been selected for the Kuvempu Rashtriya Puraskar 2022?

Answer: V Annamalai

Q350. International Day of Solidarity with Palestinian People is observed every year on which day?

Answer: 29 November

Q351. ‘Nai Chetana’ gender campaign was launched under which schemes?

Answer: National Rural Livelihoods Mission

Q352. SEBI has recently released uniform format for OTC trades in non-convertible securities. The new guideline would come into force from _____.

Answer: 1 January 2023

Q353. Who has become the first Women President of Indian Olympic Association?

Answer: P T Usha

Q354. Which film won the ‘Golden Peacock’ for the best film of the 53rd edition of International Film Festival?

Answer: I Have Electric Dreams

Q355. Which player hit a world record seven sixes in the 49th over of Maharashtra’s Vijay Hazare Trophy quarter-final against Uttar Pradesh?

Answer: Ruturaj Gaikwad

Q356. India – _______ joint military Exercise “Harimau Shakti -2022” commenced.

Answer: Malaysia

Join and Download PDF File

Authorhttp://walmigujarat.org
Authors and writers are working in different fields as an expert to provide and explore the ideas and share knowledge in the respective subject. Authentic and accurate news and updates share as well.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments