Tuesday, May 21, 2024
HomeNewsTripura Govt B.Ed College Admission Notice 2022-23

Tripura Govt B.Ed College Admission Notice 2022-23

Tripura Govt B.Ed College Admission Notice 2022-23 is out. Check and download the notice in the link. Applications are invited from freshers residing inn Tripura for regular B.Ed course 2022-2023 under Government B.Ed College, Agartala, West Tripura District as per the NCTE guidelines

Tripura Govt B.Ed College Admission Last Date Apply

The last date for Tripura Govt B.Ed College Admission is 26th March 2022. IASE authority issued the notice at website. Seats, Eligibilty are given below. Notification related to Admission into TWO YEARS B. ED. COURSE in IASE, Agartala, West Tripura during Academic Session 2022-2022

Tripura Govt B.Ed College AdmissionTotal Seat: 

Tripura Govt B.Ed College Admission noticed mentioned the seat capacity as 100 for Arts, Science and Commerce altogether.

Reservation Policy: As per rule of NCTE and Govt of India the reservation will be implemented in the admission time. Tripura Govt B.Ed College Admission will be based on the Reservation Policy.

Tripura Govt B.Ed College Admission Application Type:

Offline Applications are invited from the B.Ed aspirants who are eligible.

Tripura Govt B.Ed College Admission Eligibility:

Graduate/Postgraduate with 55% Marks, Reserved Category 5% exempted in the admisison.

Date of Apply for Tripura Govt B.Ed College Admission : 08-03-2022 to 26-03-2022

Hardcopy Submission Time: 18-03-2022 to 31-03-2022 (12pm to 3pm)

Tripura University B.Ed Entrance 2022-23

B.Ed Entrance Sugession

Tripura University Entrance Test-2021-22

B.Ed  ENTRANCE SUGGESTION 2021

Tripura University Entrance Test is held based on the three years degree course of undergraduate degree. Entrance Candidate must go through the all semester syllabus for better understanding and it will help you do good score in the entrance.

Best Entrance Book Link

https://imojo.in/8kfUku

B.Ed. Entrance Exam syllabus

Teaching Aptitude

  • Teaching: Nature, Objective, Characteristics and Basic Requirements
  • Learner’s Characteristics
  • Factors Affecting Teaching
  • Methods of Teaching
  • Teaching Aids
  • Evaluation System
  • Practice Exercises

Logical and Analytical Reasoning

  • Series Completion
  • Venn Diagrams Analysis Test
  • Tests of Alphabet
  • Analogy
  • Classification
  • Coding and Decoding
  • Relationship Test
  • Direction Test
  • Seating Puzzles
  • Ranking
  • Letter-Number Game Test
  • Substitution and Interchanging
  • Principles of Series
  • Principle of Classification
  • Cube Pyramid Games
  • Analytical Reasoning
  • Syllogism
  • Force in Arguments
  • Assumptions
  • Course of Action

General Awareness

  • History
  • General Geography
  • Geography of India
  • Indian Polity
  • Indian Economy
  • General Science

Important Information

Examination Date: 27th Sept to 4th  Oct 2021

Question Pattern: MCQ

Total Questions: 50 (Fifty)

Total Marks: 100

Time duration: 1hr

Negative Mark: 1/4 (half) deduction for wrong answer.

Selection: Based on merit list of the Entrance exam

 

Teaching Aptitude Question

1. The word “Pedagogy” means?

A. To guide the child

B. To lead the child

C. To educate the child

D. To understand the child

Answer: B

2. Pedagogy is the study of:

A. Education

B. Guiding Students

C. Learning Process

D. Teaching Methods

Answer: D

3. Which one of the followings indicates child’s physical growth?

A. Negative

B. Quantitative

C. Qualitative

D. Positive

Answer: B

4. The best method to study growth and development of the child is:

A. Psychoanalytic Method

B. Comparative Method

C. Developmental Method

D. Statistical Method

Answer: C

5. The use of technology to enhance learning process is called __________ in education.

A. IT

B. ICT

C. Information technology

D. Communication technology

Answer: B

6. Term PSRN in development implies:

A. Problem solving, reasoning and numeracy

B. Problem solving relationship and numeracy

C. Perceptual skill, reasoning and numeracy

D. Perceptual skill, relationship and numbers

Answer: C

7. “Individual learns from his own mistakes” This statement is based on which learning theory?

A. Instrumental conditioning

B. Insight

C. Trial & Error

D. Classical conditioning

Answer: C

8. What should be the role of teacher in meeting the individual differences?

A. Try to know the abilities, interest and aptitude of individuals

B. Try to adjust the curriculum as per the needs of individuals

C. Both (A) and (B)

D. None of these

Answer: C

9. Teachers should present information to the students clearly and in interesting way, and relate this new information to the things students:

A. don’t know

B. already know

C. willing to know

D. not willing to know

Answer: B

10. If a child has mental age of 5 years and chronological age of 4 years than what will be the IQ of child?

A. 125

B. 80

C. 120

D. 100

Answer: A

11. Which of the following statements is not true?

A. Growth is a biological process

B. Development is a quantitative process

C. Education is a goal-oriented process

D. Learning is a process of behavioural changes

Answer: B

12. Which of the following is not the tool for Formative Assessment in sholastic domain?

A. Conversation Skill

B. Multiple Choice Questions

C. Projects

D. Oral Questions

Answer: C

13. According to John Dewey, school is a __________ institution, and education is a __________ process.

A. social, social

B. social, philosophical

C. philosophical, philosophical

D. environmental, psychological

Answer: A

14. Special education is related to:

A. Educational for talented students

B. Educational programmes for disabled

C. Training programmes for Teachers

D. Training programme for retarded

Answer: B

15. Which of the following statement is not true in case of multiple choice questions?

A. Even an inexperienced teacher can prepare the questions easily

B. All choices appear to be plausible

C. Error-free and quick evaluation is possible by computer

D. Only one of the choices is the correct answer

Answer: A

16. According to John Dewey, schools must prepare students for

A. research

B. future life

C. present life

D. entrepreneurship

Answer: C

17. What type of evaluation identifies learning deficiencies and difficulties of the learners?

A. Placement

B. Summative

C. Continuous

D. Diagnostic

Answer: D

18. As people grow older, the __________ of learning declines.

A. power

B. speed

C. quality

D. quantity

Answer: B

19. Both the chronological age and the mental age of a pupil is 7 years. He may be classified into which category?

A. Below normal intelligence

B. Normal intelligence

C. Superior intelligence

D. Genius

Answer: B

20. Which from the following should be used to increase correct responses and appropriate behavior?

A. Ignorance

B. Strictness

C. Reward

D. Praise

Answer: D

21. Which is different from the other three with respect to fine motor Movement?

A. Dot Joining

B. Dictation

C. Handwriting

D. Separation of fruits and vegetables

Answer: D

22. At the pre-primary stage reading aloud while writing is given importance. This is based on which theory of learning?

A. Trial & Error

B. Conditioning

C. Insight

D. Imitation

Answer: B

23. According to Emile, the noblest work in education is to make a/an:

A. Thinker

B. Entrepreneur

C. Good citizen

D. Reasoning man

Answer: C

24. Which one of the following is not taken into consideration while preparing the blue-print for a test?

A. Topic

B. Instructional objectives

C. From of questions

D. Teaching time

Answer: D

25. The field of study concerned with the construction of thought processes, including remembering, problem solving, and decision-making is called:

A. Pedagogy

B. Education

C. Epistemology

D. Cognitive Development

Answer: D

26. Psychology is a —————.

A. Science of soul

B. Science of mind

C. Science of consciousness

D. Science of behaviour

Answer: D

27. The more often a particular ability is used the __________ it becomes.

A. Weaker

B. Stronger

C. Less important

D. More important

Answer: B

28. Which is not a factor of motivation?

A. Prize

B. Incentive

C. Praise

D. Practice

Answer: D

29. The longer a particular ability is unused the __________ it becomes.

A. Weaker

B. Stronger

C. Less important

D. More important

Answer: A

30. What is the stage from 2 to 6 years called?

A. Pre-childhood

B. Infancy

C. Later childhood

D. Pre-adolescence

Answer: A

31. According to Jean Piaget, children develop abstract logic and reasoning skill during:

A. Sensorimotor stage

B. Preoperational stage

C. Formal operational stage

D. Concrete operational stage

Answer: C

32. The teacher studies pupils group behaviour mainly by which of the following methods?

A. Interview

B. Experimentation

C. Case history

D. Observation

Answer: D

33. Children are usually egocentric during __________ and __________ stages.

A. Sensorimotor, Preoperational

B. Formal operational, Sensorimotor

C. Preoperational, Concrete operational

D. Concrete operational, Formal operational

Answer: A

34. Which one does not indicate child’s emotion?

A. Pleasure

B. Sorrow

C. Curiosity

D. Tolerance

Answer: D

35. According to Jean Piaget, children are no longer egocentric when entering:

A. Sensorimotor stage

B. Preoperational stage

C. Formal operational stage

D. Concrete operational stage

Answer: D

36. Which one is not an element of intellectual development?

A. Creativity

B. Tolerance

C. Thinking

D. Imagination

Answer: B

37. According to Piaget’s theory of cognitive development, the Concrete operational stage starts at age:

A.1

B.3

C.5

D.7

Answer: D

38. Which class of learners are not included under “Exceptional Category”?

A. Slow

B. Retarded

C. Normal

D. Gifted

Answer: C

39. According to Piaget’s theory of cognitive development, the Formal operational stage starts at age:

A. 5

B. 6

C. 7

D. 8

Answer: C

40. Which one of the following is not an element of mastery learning?

A. Use of alternate text-book

B. Alternate methods of teaching

C. Child-centred learning activity

D. Group teaching

Answer: D

41. The more parts of your brain you use, the more likely you are to __________ information.

A. Use

B. Miss

C. Retain

D. Misuse

Answer: C

42. Which one of the following is measured by continuous comprehensive evaluation?

A. Holisitic development

B. Development of creativity

C. Development of experience

D. Development of divergent thinking

Answer: A

43. Which of the following is a dimensional teaching aid?

A. Black Board

B. Display Board

C. Still Picture

D. Model

Answer: D

44. Rousseau advocated an educational method which consisted of removing the child from:

A. School

B. Burden

C. Society

D. Past memory

Answer: C

45. Who advocated removing children from their mothers’ care and raising them as wards of the state?

A. Plato

B. Socrates

C. Aristotle

D. John Locke

Answer: A

46. The Waldorf education approach emphasizes a balanced development of:

A. Head and heart

B. Heart and hands

C. Head and hands

D. Head, heart, and hands

Answer: D

47. Plato believed that talent and intelligence are:

A. Distributed genetically

B. Distributed gender-wise

C. Not distributed genetically

D. Not distributed gender-wise

Answer: C

48. A priori knowledge is knowledge that is known independently of:

A. Analysis

B. Evidence

C. Experience

D. Information

Answer: C

49. A posteriori knowledge is knowledge that is known by:

A. Analysis

B. Evidence

C. Experience

D. Information

Answer: C

50. According to John Locke, a child’s mind does not contain any:

A. memory

B. imagination

C. observation

D. innate ideas

Answer: D

MA ENTRANCE GUIDE BOOKS LIST FOR TRIPURA UNIVERSITY ENTRANCE TEST 2021

BUY YOUR ENTRANCE GUIDE BOOK NOW. 33-40% Discount

1. MA HISTORY ENTRANCE GUIDE BOOK LINK

https://imojo.in/4NhFSg

2. MA POLITICAL SCIENCE GUIDE BOOK LINK

https://imojo.in/AgvjbP

3. MA PHILOSOPHY ENTRANCE GUIDE BOOK LINK

https://imojo.in/18SfWaZ

4. MA ECONOMICS ENTRANCE GUIDE BOOK LINK

https://imojo.in/1STqIIV

5. MA EDUCATION ENTRANCE GUIDE BOOK LINK

https://imojo.in/3uG240

6. B.Ed ENTRANCE GUIDE BOOK LINK 

https://imojo.in/8kfUku

7. MA COMMERCE ENTRANCE GUIDE BOOK LINK 

https://imojo.in/aD0F0B

8. MRMD ENTRANCE SUGGESTION GUIDE BOOK LINK

https://myhelpinghand1947.myinstamojo.com/product/2933900/mrmd-entrance-suggestion-tripura-university-

9. SOCIOLOGY ENTRANCE SUGGESTION GUIDE BOOK LINK

https://imojo.in/Zyn6ms

Subscribe Helping Hand For Exams

https://www.youtube.com/channel/UCIjNwSHhz1JuzKcaLTSPywA

Follow Facebook Page

https://www.facebook.com/letslearnwithkk

OFFICIAL NOTICE https://www.iasetripura.com/wowcms/webnotice/upload/files/notice/07-03-2021-1027.jpeg

ADMISSION FORM https://www.iasetripura.com/wowcms/webnotice/upload/files/notice/07-03-2021-1027.jpeg

Subscribe For Daily Update

Authorhttp://walmigujarat.org
Authors and writers are working in different fields as an expert to provide and explore the ideas and share knowledge in the respective subject. Authentic and accurate news and updates share as well.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments